понедельник, 26 октября 2009 г.

Колірний клімат інтер'єру.

Всі кольори певним чином впливають на емоційну атмосферу в будинку.

Довколишні забарвлення надають на людину дію психологічного і фізичного характеру. Психологічна дія пов'язана з індивідуальною властивістю мозку переробляти зорову інформацію і реагувати на неї. На фізіологічні функції людини колір впливає майже автоматично (змінюється ритм пульсу, дихання), причому однаково в основному на всіх людей.

За допомогою певного вибору забарвлень в приміщенні можна розставити бажані акценти, підкреслити значення того або іншого куточка будинку або ж додати кімнаті певну атмосферу. Наприклад, від композиції з гибіськуса з помаранчевими і алламанди з жовтими квітками навіть пізньою восени повіє теплом сонячного світла. А інтер'єр, витриманий в строгій гаммі близьких відтінків, здатне оживити одно-едінственноє рослину з яскравими квітками.

Червоний

Надає збуджуючу дію активного, нав'язливого, примусового характеру. При цьому дихання і пульс частішають, як при всякому збудженні. При короткочасній дії червоного кольору працездатність підвищується. Триваліша дія цього кольору наводить до стомлення і зниження працездатності, тому в інтер'єрі завжди вигідніші окремі аксесуари червоних тонів. есхинантус в повному розквіті.

Зелений

Нейтральний, м'який, заспокійливий. Тривалу дію кольору не стомлює і викликає хоча і не сильний, але стійкий підйом працездатності. Зелений колір може мати безліч відтінків, різно що впливають на людину. Так, у поєднанні з жовтим зелений колір набуває м'якості і сприятливо діє на настрій, а у поєднанні з синимо набуває властивостей пасивних тонів.

Ефектні плями

Для хорошого самопочуття нам необхідні насичені і яскраві кольори. Проте їх повинно бути не надто багато і вони не повинні займати велику площу. Цю функцію яскравих плям прекрасно виконують квітучі і декоратівнолістниє кімнатні рослини.

Помаранчевий

Створює бадьорий, веселий, життєрадісний настрій, викликає відчуття тепла, сприятливо впливає на працездатність. Помаранчеві гвоздики в литій жардіньерке здаються джерелом теплого світла.

Жовтий

Справляє враження сонячного освітлення. Колір активний, оживляючий, такий, що бадьорить, сприяє створенню гарного настрою і підвищує працездатність.

Синій

Холодний, спокійний, пасивний, під його впливом активність життєвих процесів знижується, регулюються дихання і пульс. Працездатність зменшується. При дії цього кольору виникає схильність до споглядальності і роздуму. Можливо, тому гортензії горщиків синіх відтінків такі популярні в оформленні місця відпочинку в будинку і на террассе.

Білий

Холодний, спокійний, створює враження скромності і простоти. Поєднання білого із зеленим просто-таки насичує мозок відчуттям свіжості.

Фиолетовый

Відноситься до найбільш пасивним. Його дія наводить до ослабіння і уповільнення життєвих процесів, пониження активності, до появи відчуття угнетенності з відтінком деякого занепокоєння, як би прихованого збудження. Навіть короткочасна дія фіолетового кольору сильно знижує працездатність. По цих причинах фіолетовим кольором колористи не рекомендують покривати великі площі.

Блакитний

Відноситься до пасивних кольорів: сприяє ослабінню і уповільненню життєвих процесів, пониженню активності і емоційної напруги, викликає відчуття прохолоди.

Секрети освітлення

1) При світлому забарвленні стенів, стелі і підлоги значно збільшується кількість відбитого світла, а отже, і загальна освітленість приміщення.

2) Більш рівномірна освітленість досягається при матовій поверхні, оскільки вона відображає світло на всі боки, а глянсова - переважно в одному напрямі.

3) При жовтому і білому освітленні підвищуються гострота зору, швидкість сприйняття і стійкість бачення, а при холодному освітленні — знижуються.

Комментариев нет:

Отправить комментарий