воскресенье, 25 октября 2009 г.

Недоліки

Та все ж немає в світі досконалості: ті ж фікуси і фіалки, зростаючі на вашому підвіконні - черговий тому доказ. Вдень, при сонячному світлі, вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень, а ось вночі відбувається все навпаки. Тому, ними не варто прикрашати (за винятком приведених вище) спальню, а тим більше дитячу.

Слід пам'ятати і про те, що наявність рослин в будинку може погіршити стан людей, страждаючих бронхіальною астмою. Гриби роду Aspergillus, часто присутні в грунті, є причиною захворювання легенів - алергічного, бронхолегочного аспергілезу. Спори грибів, потрапляючи з вдихуваним повітрям в бронхи, осідають в них і починають розмножуватися. Тому як грунт для кімнатних рослин не варто використовувати землю з опалим листям або соломою. А коли поливаєте квіти, стежите за тим, аби не утворювалося надлишків вологи в грунті і піддоні. В рослин від цього загниває коріння, та і вам здоров'я це не додасть.

Дуже часто кімнатні рослини використовують як домашню аптечку. Алое, каланхое так і називають - «растенія-доктора». Але при великій кількості показань до застосування в того ж алое (столітник) є немало обмежень. Його сік протипоказаний при захворюванні нирок і печінки, не рекомендується при важких захворюваннях серця, гіпертонії, гострому розладі шлунку, людям старше сорока і при великих термінах вагітності.

Квіти і листя примули можуть викликати кропив'янку і екзему на шкірі людини, схильної до алергічних реакцій, якщо він торкається руками до рослини. А інколи алергію викликає навіть запах квітучої примули. Таким людям розводити її будинки не рекомендується. До речі, навіть просто після догляду за примулою, слід вимити руки з милом.

Від колючок кактусів на шкірі нередко з'являються хворобливі роздратування і навіть тривалі нариви. Тому, доглядаючи кактуси, краще надівати шкіряні рукавички.

Нарешті, серед кімнатних рослин є і отруйні, причому, вельми поширені в наших будинках. Особливо треба бути обережними тим, у кого будинки зростають олеандр і діффенбахия. А сансевьеру трехплосную (щучий хвіст), тис ягідний, багато видів сімейства жовтцях, молочай, ехмею і юку будинку взагалі краще не тримати, хай приносять радість на роботі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий